≡ Menu

Samohrana majka i dijete sa invaliditetom

Kao samohrana majka koja je ostala bez zaposlenja, sa djetetom invalidom (cerebralna paraliza popraćena snažnim spazmom i epilepsijom) u nemogućnosti da više kontroliram svoje postupke, jednog dana došla sam do samoga dna.

Moje teško psiho-fizičko stanje dovelo me do potrage za riješenjem, te time i do programa koji vodi Aiping Wang. Bilo je to prije 8 godina i od tada sam u programu. Nakon nekoliko mjeseci redovitog dolaska i primjene uputa koje sam dobivala u samom programu, postala sam druga osoba. Postala sam svjesna vrijednosti života i da se za kvalitetan život treba boriti. Tada sam se okrenula svojem invalidnom djetetu, shvativši koliko sam joj potrebna, uključivši je u program. Iva i ja smo tako počele dolaziti u jutarnjem i popodnevnom terminu koristeći i individualne programe te program tijelovježbe pod vodstvom stručnog trenera.

Rezultati su bili vidljivi iz dana u dan. Danas moja kćer više nema epileptičkih napadaja, a i spazam u mišićima je značajno oslabio. Njezin govor je sve razgovijetniji, a motorika sve bolja. Spazam koji je Ivi onemogućavao bilo kakvu sposobnost kontrole rada s rukama, sveden je na minimum. Ona danas šalje poruke na mobitel i koristi kompjuter. Prije potpuno nepokretna, danas samostalno hoda, pridržavajući se za ogradu.

Razvila se i na mentalnoj razini, a ono najvažnije što je dobila je unutarnji mir i stabilnost. U očima svoga djeteta vidim sreću, zadovoljstvo i optimizam s kojim ona ustraje na svom putu prema zdravlju, hrabro boreći se sa svojim teškoćama, vjerujući u život.

JADRANKA BRNČIĆ, Zagreb